Een webbased recruitmentsysteem biedt vele voordelen. Maar doordat het webbased is kan het ook wel eens misgaan. Zo was in januari 2009 bij een Nederlands recruitmentsysteem een storing van maar liefst 2 dagen. Wat betekent downtime van een recruitmentsysteem voor de kandidaat en de recruiter?
Twee dagen uit de lucht
Door een storing bij de hostingprovider is het recruitmentsysteem 2 dagen uit de lucht geweest. Dat betekende dat vacatures niet zichtbaar waren op de eigen recruitmentsite en dat kandidaten niet konden solliciteren. Maar ook recruiters kunnen niet inloggen. Na de twee dagen downtime komt de leverancier van het recruitmentsysteem met onderstaand statement op haar site:
X toegankelijk
X heeft haar herstelwerkzaamheden als gevolg van de stroomstoring in het extern hosting centre afgerond. De internetsites en applicaties van onze opdrachtgevers zijn vanaf heden weer toegankelijk. Onze hosting provider heeft aangekondigd een rapport te publiceren waarin de oorzaken van het ontstaan van de stroompiek en de onstane schade worden verklaard. Hoewel de oorzaak buiten de invloedsfeer van X lijkt te liggen, stelt zij uiteraard ook een eigen onderzoek in naar de gebeurtenissen om dergelijke situaties in de toekomst te voorkomen.
Publicatie: 15 januari 2009 10:58
Treft leverancier recruitmentsysteem blaam?
De leverancier claimt dat het buiten haar schuld ligt dat de internetsites en applicaties van haar klanten niet bereikbaar zijn geweest. Maar als klant heb je een SLA (Service Level Agreement) waarbinnen een bepaalde uptime is gegarandeerd door de leverancier. De leverancier van het recruitmentsysteem moet dus zorgen dat de uptime wordt gegarandeerd.
Wat betekent downtime voor het recruitmentproces?
Wanneer een recruitmentsysteem down is betekent dat het recruitmentproces flink wordt verstoord. Zowel de kandidaat als de recruiter kunnen weinig meer doen:
Voor de kandidaat | Voor de recruiter |
Vacatures zijn vaak niet zichtbaar Kan niet solliciteren op een vacature Kan niet open solliciteren Kan geen job alert aanmaken |
Kan geen vacatures aanmaken Kan status van vacatures niet bekijken Kan profielen kandidaten in database niet bekijken |
Downtime recruitmentsysteem ook slecht voor imago
Wanneer een recruitmentsysteem down is kunnen kandidaten niet solliciteren en loop je dus sollicitaties mis. Echt gemotiveerde kandidaten proberen het wellecht een dag later nog eens. Maar dat doet uiteraard niet iedere kandidaat. Daarnaast kan het ook effect hebben op het werkgeversimago. Zeker als het bijvoorbeeld gaat om een technologische werkgever. Als kandidaat denk je dan wellicht dat je echt niet wil werken bij een organisatie die het recruitmentsysteem niet eens in de lucht kan houden.
Hoe kun je downtime van het recruitmentsysteem tegengaan?
Wanneer je kiest voor een recruitmentsysyteem is het goed om aan de leverancier een rapport te vragen van de afgelopen twee jaar waarin de downtime staat van het recruitmentsysteem. De meeste leveranciers claimen namelijk een uptime te hebben van 99,8% of 99,9% in hun Service Level Agreement. Vraag daarnaast om een aantal referenties te mogen bezoeken of bellen om hun ervaringen te horen betreft de leverancier en de uptime van het systeem. Check ook met de leverancier wanneer er bijvoorbeeld updates aan de server plaatsvinden. Dat gebeurt in de 0,1% of 0,2% dat een recruitmentsysteem maandelijks down mag zijn. Meestal gebeurt dat ‘s-nachts. Maar als het systeem voor meerdere landen in meerdere tijdzones is, bestaat er wellicht geen nacht.