Het juiste recruitmentsysteem kiezen in 3 stappen

1922
Deze 5 vragen moet je (jezelf) stellen bij de selectie van een recruitmentsysteem

Voor een efficiënt recruitmentproces heb je de beste recruitmentsoftware nodig, eentje die alles in huis heeft om geweldige vacatureomschrijvingen te creëren en ze met slechts een paar klikken op verschillende jobboards en sociale netwerken te plaatsen om toptalent aan te trekken. Een recruitmentsysteem is de perfecte tool om je met al deze taken te helpen en grote aantallen inkomende sollicitaties te verwerken door alle gegevens van kandidaten centraal en geordend te bewaren.

Tips

In feite kan een recruitmentsysteem met de juiste functies je veel meer bieden dan alleen een middel om je kandidaten goed bij te houden. Het is meer dan ooit cruciaal voor bedrijven om recruitmenttechnologie te gebruiken, om het wervingsproces efficiënter te laten verlopen en kandidaten de beste ervaring te laten beleven. In dit artikel geeft skeeled enkele tips over hoe je het juiste recruitmentsysteem voor jouw bedrijf bepaalt en kiest.

Stap 1: Bepaal je recruitment benodigdheden

Gezien het aantal beschikbare recruitmentsysteemoplossingen is het uiterst belangrijk dat je bepaalt wat je recruitmentbenodigdheden zijn vóórdat je de verschillende mogelijkheden bekijkt. Een duidelijk beeld hebben van wat je aan het recruitmentproces wilt veranderen of verbeteren zal je helpen de kenmerken en kosten van iedere software die je wilt analyseren en testen op een verstandigere manier te beoordelen.

Stap 2: Ga op zoek naar een tool dat je recruitmentproces verbetert

Ga niet op zoek naar een Applicant Tracking System om alleen je inkomende sollicitaties te verwerken. Voor een succesvol recruitmentproces heb je een recruitment tool met innovatie en flexibiliteit nodig. Om de beste software voor je bedrijf te vinden, moet je dus op zoek gaan naar software die:

Past bij de grootte en de recruitmentbehoefte van je bedrijf

Als je een klein bedrijf hebt zullen je recruitmentbenodigdheden zeker anders zijn dan die van een grote onderneming. Waarschijnlijk heeft je kleine bedrijf niet alle functies nodig die een groot bedrijf nodig heeft. Dit geldt natuurlijk ook andersom en is zeer belangrijk bij het beoordelen van een recruitmentsysteem. Je hebt een oplossing nodig die bij je zakelijke behoeften past. Niets meer en niets minder.

Zorgt voor een geweldige gebruikerservaring

Je wilt software die intuïtief is en eenvoudig dagelijks te gebruiken is. Het toepassen van een recruitmentsysteem is gericht op het vereenvoudigen en stroomlijnen van het recruitmentproces. Dat bespaart tijd waardoor je productiever wordt. Maar een goede gebruikerservaring is ook nodig om de beste kandidaatervaring te creëren. Bij het beoordelen van een recruitmentsysteem is het dus belangrijk dat je ook de kant van de sollicitant test om te kijken of het voldoet aan je normen. Is het mobielvriendelijk bijvoorbeeld? Heeft het nuttige functies die het sollicitatieproces versnellen? Dit zijn maar een paar van de belangrijke aspecten die je in overweging moet nemen.

Een zeer goede analyse functie heeft

Niet iedere recruitmentsysteemoplossing beschikt over een analytics tool. Maar het meten van recruteringsactiviteiten is de sleutel tot het begrijpen hoe het recruitmentproces presteert en om inzicht te krijgen in de gegevens waarmee het continu kan worden beoordeeld en verbeterd. Een krachtige analyse functie is daarom noodzakelijk. Kies een Applicant Tracking System dat standaard, interactieve en realtime rapporten biedt zodat je eenvoudig toegang tot je cijfers hebt en een eersteklas recruitmentproces kunt leveren.

Schaalbaar en flexibel is

Een goede Applicant Tracking System moet geschikt zijn voor nieuwe functies en verbeteringen en moet dus zó ontworpen zijn dat het moeiteloos kan meegroeien wanneer je organisatie groeit. Het ideale recruitmentsysteem moet flexibel en aanpasbaar zijn aan de toekomstige behoeften van je bedrijf. De beste oplossingen bieden modulaire plannen waar je kenmerken aan toe kunt voegen of indien nodig pakketten van kunt opwaarderen.

De juiste kenmerken biedt

Het is belangrijk dat het duidelijk voor je is welke kenmerken van je recruitmentproces je moet verbeteren. De meeste recruitmentsysteemoplossingen bieden basisfuncties voor de automatisering van het categoriseren van kandidaten en voor communicatie. Maar sommige softwareprogramma’s beschikken over geavanceerde functies die echt het verschil maken en waarmee je recruitmentproces naar een hoger niveau wordt getild: Geautomatiseerde screening van kandidaten, “Artificial Intelligence” gestuurde ranking, persoonlijkheidstest en vooraf opgenomen videogesprekken, standaard recruiteringsworkflows, samenwerkingstools, job posting op meerdere jobboards, en nog veel meer.

Stap 3: Kies een partner in plaats van een leverancier

Wanneer je een Applicant Tracking System kiest, dien je ook rekening te houden met de relatie die je aangaat met de leverancier. Het is belangrijk een bedrijf te kiezen dat er bij iedere stap voor je is, zodat je weet hoe je je een recruitmentsysteem kunt gebruiken en hoe je er je voordeel mee kunt doen. Daarom zijn er een paar belangrijke vragen betreffende ondersteuning en training die je ook dient te vragen wanneer je op zoek bent naar het beste recruitmentsysteem voor je bedrijf:

  • Krijgt mijn bedrijf trainingssessies gedurende de implementatiefase?
  • Bevat de software FAQ’s of andere documentatie om me te helpen bij het gebruik?
  • Hoe werkt de technische ondersteuning of klantenservice?
  • Krijgt mijn bedrijf een speciale accountmanager bij het recruitmentsysteembedrijf?

We weten dat het zoeken naar een Applicant Tracking System een beetje overweldigend kan zijn. Het beste dat je dus kunt doen is: zoek en bekijk 3 tot 5 recruitmentsystemen met goede recensies die functies bieden die je belangrijk vindt; benader deze leveranciers en vraag informatie op; kies welke je wilt testen en meld je aan voor demo-accounts; vraag feedback van recruiters, wervingsmanagers en IT; vergelijk bruikbaarheid, functies en kosten.

Over skeeled

Skeeled biedt een innovatieve alles-in-één recruitment software om het wervingsproces te vereenvoudigen en te versnellen en een betere candidate expierence te creëren.