Sollicitatieformulier niet populair om te solliciteren

3619
Sollicitatieformulier niet populair om te solliciteren

Slechts een op de vijf Nederlanders vindt een sollicitatieformulier de meest favoriete manier om te solliciteren. Het liefst solliciteert de Nederlander via een e-mail blijkt uit internationaal onderzoek van Stepstone in 8 landen. Wat betekent dit voor het formulier in het recruitmentsysteem?

21% solliciteert het liefst via een formulier

65% van de Nederlanders solliciteert het liefst via e-mail, dat is 10 procent meer dan 2006. Het aantal mensen dat met een online sollicitatieformulier solliciteert bleef nagenoeg stabiel, het steeg slechts licht tot 21 procent op dit moment. Het aantal mensen dat solliciteert per brief ligt zeer laag. Slechts 5 procent van de Nederlanders gebruikt deze methode. 9 procent van de Nederlanders belt het bedrijf liefst op om zich kandidaat te stellen. Daarmee is Nederland het land wat het meest naar de telefoon grijpt voor een sollicitatie.

Internationale verschillen

Er zijn duidelijk verschillen te merken tussen de Europese landen. In Duitsland solliciteert nog 13 procent per brief, waarmee Duitsland het hoogst percentage brievenschrijvers telt. Denemarken is koploper voor wat betreft de sollicitaties per mail. Maar liefst 79 procent van de Denen solliciteert per mail.

Werkgevers werken graag met een formulier

In tegenstelling tot sollicitanten werken werkgevers wel graag met een formulier. Niet alleen komen de gegevens van de kandidaat automatisch in het recruitmentsysteem te staan, maar je kunt dan ook vragen stellen die helpen bij de selectie. Bij een e-mail met het CV als bijlage is het vaak maar afwachten of een kandidaat bijvoorbeeld nog een gedegen begeleidend schrijven maakt. En daar ieder CV anders is, kun je in ieder geval met een formulier zorgen dat de gegevens die je krijgt van de kandidaten gelijk zijn.

Maak het formulier sollicitantvriendelijk

Een sollicitatieformulier blijft nodig bij een recruitmentsysteem. Maar hoe zorg je ervoor dat het formulier zo gebruiksvriendelijk mogelijk is dat je geen goede kandidaten verliest? In een apart artikel zet Recruitmentsystemen.nl een aantal tips op een rij om tot een sollicitantvriendelijk sollicitatieformulier te komen.

Bronnen: Stepstone | Nr29 regie in arbeidsmarktcommunicatie