De voordelen van een marktplaats voor inhuur

2799
De voordelen van een marktplaats voor inhuur

Binnen de overheid is de marktplaats een populaire oplossing als het gaat om de inhuur van externe professionals. Kostenreductie, procesversnelling en voldoen aan wet- en regelgeving zijn slechts enkele redenen om voor een marktplaats te kiezen. Maar ook als jouw organisatie niet aanbestedingsplicht is, biedt een marktplaats veel voordelen.

Wat is een marktplaats?

Een marktplaats biedt jouw organisatie de mogelijkheid om vraag en aanbod van externe professionals samen te brengen binnen één centrale applicatie. Leveranciers en ZZP’ers kunnen zich inschrijven op inhuur aanvragen en aangeboden kandidaten worden voor de recruiter automatisch gerangschikt op basis van uitgevraagde criteria in combinatie met het aangeboden tarief. Door het gebruik van een marktplaats wordt er gekozen voor een groter leveranciersbereik in de markt als het gaat over het uitzetten van een inhuur aanvraag. Daarnaast vindt alle communicatie, de administratieve afhandeling en de uiteindelijke aanname van een kandidaat plaats via deze marktplaats. Het organiseren van een marktplaats brengt een hoop voordelen maar ook vragen met zich mee.

Is mijn huidige inhuur oplossing niet voldoende?

Dat ligt eraan hoe succesvol je momenteel bent met het invullen van de moeilijk vervulbare vacatures. Een marktplaats kan er namelijk voor zorgen dat je op de lastigere profielen (neem bijvoorbeeld een JAVA ontwikkelaar) een breder bereik hebt in de markt en uiteindelijk beter passende kandidaten ontvangt van je leveranciers. Veel inhuur oplossingen, ook wel vendor management systemen genoemd, zijn er voornamelijk op gericht het inhuurproces met alleen voorkeursleveranciers te managen. Een marktplaats proces kan overigens prima functioneren in combinatie met een regulier inhuurproces verlopen; het kan elkaar juist versterken.

Moet ik voorkeursleveranciers dan de deur wijzen?

Dat is binnen een marktplaats ook helemaal niet het doel. Bestaande relaties met leveranciers zijn er om te respecteren en contracten even meer. Maar het kan geen kwaad om je voorkeursleveranciers scherp te houden door ze bijvoorbeeld 5 dagen voorsprong te geven. Daarna worden niet ingevulde inhuuraanvragen doorgezet op de marktplaats. Hierdoor zal je zien dat jouw vertrouwde partner een stap extra zal zetten om de concurrentie van de marktplaatsleveranciers voor te blijven met goede kandidaten.Deze pagina is alleen helemaal te lezen met een (gratis) Recruitmentsystemen.nl account.

Door Frank Gielen 

Frank Gielen is senior consultant bij Connexys. Connexys is Nederlands marktleider in het bieden van innovatieve oplossingen om talent te vinden, selecteren en binden. Sinds 2001 geven wij oplossingen waarmee organisaties in staat zijn slimmer te werven, te matchen maar ook om kandidaten te delen met bedrijven waarmee wordt samengewerkt. Onze oplossingen worden internationaal toegepast en zijn meertalig beschikbaar. Meer dan 14.000 gebruikers bij 250 organisaties in 60 landen maken gebruik van Connexys.

Lees hier meer over Frank Gielen en zijn nieuwe rol binnen Connexys.

DELEN