Vijf fouten die je niet mag maken bij het implementeren van een ATS

1511
Vijf fouten die je niet mag maken bij het implementeren van een ATS

Het succes van een recruitmentsysteem is voor een groot deel afhankelijk van de implementatie. En daarbij zijn er een aantal valkuilen die je zeker moet vermijden. We zetten er 5 op een rij.

1. Vergeten het systeem goed te testen

Test het applicant tracking system grondig vanuit zowel een technisch en functioneel oogpunt, voorafgaand aan het gebruik. Het eindresultaat zal hierdoor aanzienlijk beter worden. Een goede basis is essentieel en dat moet je vooral niet overhaasten.

2. Je werknemers niet goed trainen

De hiring staff zal elke dag met het nieuwe systeem moeten werken, voor het zover komt is het belangrijk dat ze uitgebreide kennis hebben van het gebruik van dit systeem. Door ervoor te zorgen dat het personeel grondig wordt opgeleid, kunt je de wervingsprocessen optimaliseren en tegelijkertijd de tevredenheid van het personeel behouden.

3. Geen goede koppelingen met andere systemen

Veelal moet een recruitmentsysteem gekoppeld worden met andere systemen zoals het HR-informatiesysteem, recruitmentsite (XML-koppeling) of multiposter. Wanneer je dit niet goed coördineert kan de implementatie veel langer duren en duurder uitvallen. In dit artikel geven we tips waar je op moet letten om je HR- en recruitmentsysteem te koppelen.

4. Geen duidelijke meetdoelen opstellen

Een van de grote voordelen van een recruitmentsysteem is dat deze het recruitmentproces meetbaar en inzichtelijk maakt. Hoe het systeem is geconfigureerd heeft gevolgen voor rapportages. Het is daarom belangrijk om na te denken over welke soorten rapporten die je wilt uitvoeren voor elke fase.

5. Onvoldoende betrokkenheid creëren

Het vinden van de juiste balans is erg belangrijk. Vaak staan hierbij de recruiters of HR centraal en worden de andere gebruikers van het systeem vergeten, zoals de ICT-afdeling die straks ook veel met het systeem moet werken. Zorg er dan ook voor dat de juiste hoeveelheid mensen met de juiste bevoegdheid bij de implementatie worden betrokken. Dit heeft ook een positief effect op het draagvlak intern.

Bron: applicanttrackingsystems.net