Software voorspelt of iemand op gesprek mag komen

1888
Software voorspelt of iemand op gesprek mag komen

Software is in staat om met een betrouwbaarheid tot 81% te voorspellen welke kandidaat op gesprek mag komen aan de hand van een analyse van het CV. Dat is de conclusie uit het promotieonderzoek van Colin Lee.

Algorythme op basis van big data

De Engelse promovendus die aan de Erasmus Universiteit (EUR) promoveerde analyseerde 441.769 werkelijk bestaande cv’s van 48 verschillende organisaties die gebruikmaken van Connexys. Op basis van de big data uit deze cv’s schreef hij een algoritme dat behoorlijk nauwkeurig kan voorspellen wie wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. ‘En dat is nog maar het begin van big data in recruitment’, aldus Lee.

Automatisch cv’s scannen

Voor zijn onderzoek gebruikte de promovendus software die automatisch digitale cv’s scant op variabelen als ervaring, leeftijd, afstand tot de werkplek en opleiding. Daarnaast keek de software naar contextuele factoren, zoals ‘Heeft de kandidaat op tijd gesolliciteerd?’ en ‘Werkt de kandidaat al bij de organisatie?’.

Uit de resultaten van zijn onderzoek bleek dat recruiters vooral kijken naar het aantal jaren werkervaring van een kandidaat. Opmerkelijker is dat de recruiters het minder belangrijk lijken te vinden of vaardigheden en opleiding van de kandidaat aansluiten bij de functie waarop gesolliciteerd wordt.

Handig bij veel CV’s

Lee voorspelt dat zijn model van waarde kan zijn bij het screenen van grote aantallen cv’s. Zijn model kan daarbij aangeven welke kandidaten zeker moeten worden uitgenodigd en welke kandidaten wat aandachtiger bekeken moeten worden voor ze worden afgewezen.

Het model van Lee kan daarnaast ook helpen voorspellen welke kandidaten geschikt zijn voor banen die nu nog niet eens bestaan. Aan de hand van de verwachte belangrijkste werkzaamheden voor de nieuw gecreëerde baan is te voorspellen wie daarvoor waarschijnlijk de beste kandidaat is.

Standaard toepassing binnen recruitmentsysteem

Lee verwacht dat big data analyses in de toekomst belangrijker gaan worden. Door iedere cv die via het recruitmentsysteem binnenkomt te analyseren, zal dit grote waarde toevoegen aan het werving- & selectieproces

Proefschrift

Het proefschrift van Colin Lee kun je downloaden van de website van de EUR.

Proefschrift Colin Lee