Sneller recruitmentsucces? Start met videosolliciteren

1237
Sneller recruitmentsucces? Start met videosolliciteren

Het is je vast niet ontgaan dat video steeds belangrijker wordt. Wist je dat in 2020 82% van het internetverkeer zal bestaan uit bewegend beeld? Dat is een verviervoudiging ten opzichte van 2015! Video scoort simpelweg beter, daarom legt HROffice in dit artikel uit waarom je moet gaan werken met videosolliciteren.

Ongeveer 70% van de mensen denkt positiever over een merk na het zien van een video van dat merk. Niet gek dat bedrijven het steeds vaker inzetten. Voor advertenties én om kandidaten te werven. Ook steeds meer sollicitanten sturen een video-pitch in. Is videosolliciteren nog geen onderdeel van je sollicatieproces? Dan is het NU tijd om te beginnen!

Waarom videosolliciteren?

Misschien zijn er een paar drempels om te starten met videosolliciteren. En eerlijk: er komt ook wat bij kijken. Toch is het een slimme keuze. Zeker in de huidige arbeidsmarkt waarin je steeds creatiever moet zijn om de juiste kandidaat aan je te binden. Bovendien biedt videosolliciteren veel voordelen. In dit artikel lees je welke dat zijn.

1: Bespaar tijd

Als recruiter of HR-medewerker ontvang je regelmatig meerdere sollicitatiebrieven per maand. Sterker nog: soms komen er tot je eigen verbazing honderden sollicitaties binnen op één functie. Stel, je hebt een vacature voor een representatieve functie. Bijvoorbeeld voor een winkelmedewerker. Videosolliciteren is hierbij een uitstekend middel om een voorselectie te maken voor de eerste gesprekken. En zo bespaar je veel tijd!

2: Krijg een beter beeld

Wanneer je kiest voor videosolliciteren, krijg je verschillende kanten van een kandidaat te zien. En daardoor een completer beeld. Bovendien geef je een kandidaat de kans om zich te onderscheiden ten opzichte van andere sollicitanten. De brief en cv waren misschien onvoldoende geweest. Een leuke video schudt de kaarten opnieuw. Kandidaten op papier die je in het verleden afwees, zijn nu mogelijk wél interessant. En mocht je de kandidaat uiteindelijk toch afwijzen, dan komt de boodschap over het algemeen minder hard aan. Want door de candidate experience van videosolliciteren heeft de kandidaat toch een verrassende ervaring gehad.

3: Sollicitatiebrief en elevator pitch ineen

Videosolliciteren kun je op verschillende manieren inzetten. Als recruiter doe je er goed aan om eerst na te denken wat het beste past bij jouw organisatie. Kies je voor de eenvoudige aanpak door kandidaten een filmpje te laten insturen? Of ga je liever voor live contact via platforms als Skype, FaceTime en Google Hangouts? Heb je eenmaal gekozen voor videosollicitatie en wil je tijd besparen in de eerste selectie? Dan is een recruitmentsysteem een uitkomst. De kandidaat ontvangt direct na het versturen van zijn of haar sollicitatie een uitnodiging om per video een aantal vragen te beantwoorden. Zie het als een combinatie van een gesproken sollicitatiebrief en een elevator pitch.

Zo loop je de juiste kandidaat niet mis

Natuurlijk zijn er een aantal dingen die je altijd van een kandidaat wil weten. Waarom voelt de sollicitant zich aangesproken tot de functie? Waarom wil hij of zij graag bij dit bedrijf werken? En heel belangrijk: waarom is hij of zij de juiste persoon? Stel vragen die er toe doen en waar een kandidaat zich in kan vinden. Zorg ook dat je vragen aansluiten bij de organisatie en je werkgever. Overigens is het slim om voor elke vacature andere vragen te stellen. Zo spreek je de juiste doelgroep en dus het juiste talent aan. En zo is de kans veel groter dat jouw ideale kandidaat in de eerste selectie zit!

Videosolliciteren: een mooie ontwikkeling om scherp in de gaten te houden. Ben je er nog niet mee begonnen en wil je meer resultaat halen uit je recruitmentproces? Dan is videosolliciteren de eerstvolgende stap. Succes!

Over HROffice

HROffice is de software development tak van Adver-Online. Wij leveren een substantiële bijdrage aan het vereenvoudigen van de complexiteit van HR processen. HROffice is altijd op zoek naar de best passende oplossing voor jouw specifieke HR vraagstuk. Om onze doelen te bereiken verbinden we onze eigen – én applicaties van derden – onderling en onafhankelijk met elkaar. Zelf benieuwd naar de mogelijkheden? Neem een kijkje op www.hroffice.eu.