‘Mr. ATS’ over de toekomst van recruitmentsystemen: “Begin eens opnieuw met niets anders dan de kandidaat centraal”

973
Deze leveranciers van recruitmentsystemen tonen je hun product tijdens Demo_Day 2021

Recruitment veteraan Peter Gold, ook wel bekend als Mr. ATS, uitgelaten over de toekomst van recruitmentsystemen. De Engelsman loopt al wat jaren mee in recruitmentsystemen-land en noemt zichzelf dan ook Mr ATS. De Amerikaanse podcasters Chad & Cheese interviewden Peter Gold en Recruitmentsystemen.nl heeft de highlights verwerkt in dit artikel. 

Configuratie is het probleem, niet het recruitmentsysteem

De gemiddelde ervaring met ATS’en is niet per se positief, zo claimen de heren in de podcast. Volgens Gold ligt het niet aan het recruitmentsysteem, maar aan de inrichting ervan, waardoor de gemiddelde recruiter niet gelukkig is met het recruitmentsysteem.Als de configuratie niet goed is, of niet meer past bij hoe er nu wordt gerecruit, moet het recruitmentsysteem anders worden geconfigureerd. En daar moet voor worden betaald, waardoor de relatie tussen de recruiter en het systeem verslechtert“, vertelt hij in onderstaande podcast.

Recruitmentsysteem wordt een soort iPhone

Het recruitmentsysteem wordt steeds meer het centrale systeem waar je andere technologie op kunt inpluggen, net als een iPhone, waar je allang niet alleen meer mee kan bellen. “Steeds meer recruitmentsystemen worden onderdeel van brede hr- en recruitmentplatformen, waardoor ze zich niet in de breedte hoeven te ontwikkelen.” Gold is hier geen fan van. “Niche recruitmentsystemen die niet werken vanuit een platformgedachte, zullen achterblijven”, stelt Gold.  

Aansluiten op het recruitmentproces

Het is van belang om je recruitmentsysteem en je plannen en doelen hiermee duidelijk op een rijtje te hebben, voor je met andere tools en fraaie functionaliteiten aan de slag gaat. “Voordat je met fancy artificial intelligence aan de slag gaat, moet je eerst kijken naar de basis van het recruitmentsysteem en hoe je deze optimaal kunt inzetten voor jouw doelgroep. Het is tenslotte in eerste instantie een kandidatenvolgsysteem. En in plaats van voort te borduren op wat je de afgelopen twintig jaar hebt gedaan, begin eens opnieuw met niets anders dan de kandidaat centraal.”

De donkere kant van API’s

Recruitmentsystemen zijn veelal trots aop alle integratie die ze hebben, maar je moet je goed afvragen hoe diep de integratie is, anders kom je van een koude kermis thuis.  

Eerder spraken we in de ATS Show al met Peter Gold, destijds Manager Recruiting Solutions EMEA bij Cornerstone, over Recruitment Automation en nog veel meer. Deze aflevering is hier terug te kijken en luisteren.