Effectieve recruitment op afstand met je eigen recruitmentsysteem (ATS)

754
Effectieve recruitment op afstand met je eigen recruitmentsysteem (ATS)

Als de coronacrisis ons iets heeft geleerd is het wel dat recruitment op afstand ook heel goed kan werken. Zeker als de recruiter de mogelijkheden van zijn Applicant Tracking System (ATS) goed benut. Zo verlaagt CV parsing de drempel voor online solliciteren. En kan een recruiter het hele sollicitatieproces effectief beheren.

CV parsing

In deze kandidatenmarkt wil je de drempel voor potentiële kandidaten zo laag mogelijk houden, ook online. De werkzoekende die op de vacaturepagina komt, wil je als recruiter een prettige, gemakkelijke candidate journey bieden. Dat doe je online door solliciteren zo gemakkelijk mogelijk te maken. Met een paar muisklikken moet de kandidaat eenvoudig zijn cv in het sollicitatieformulier kunnen laten importeren.

Een interessante functie die een ATS hierbij kan bieden is cv parsing. Dan maak je het de kandidaat pas echt gemakkelijk. Bij cv parsing ‘ontleedt’ het systeem de informatie en slaat die automatisch op de juiste plek op. Resultaat is een ‘slim sollicitatieformulier’ dat standaard onderdelen in het cv zoals personalia, opleidingen, werkervaring en skills herkent. Die onderdelen komen bij het importeren van de cv automatisch op de juiste plek in het formulier te staan. Voordeel voor de sollicitant; hij hoeft niet meer al die velden van het sollicitatieformulier in te vullen.

Online selecteren en solliciteren

Door gebruik te maken van zoekfilters in het ATS kan de recruiter de eerste automatische selectie maken op basis van de belangrijkste kenmerken van de vacature. Uit de kandidaten die voldoen aan de criteria kiest de recruiter welke kandidaten hij uitnodigt voor een kennismakingsgesprek. (Dat hoeft geen fysieke afspraak te zijn, maar kan ook via Microsoft Teams of Skype).

Na het interviewen van sollicitanten heeft menig recruiter behoefte aan overleg met collega’s, bijvoorbeeld bij twijfel of om alternatieve vacatures voor die kandidaat te bespreken. Ook dat doe je eenvoudig online. En heeft de kandidaat een goede indruk achtergelaten? Dan stuur je hem met behulp van een voorstel in je ATS naar een opdrachtgever.

Bij het uitwisselen van de resultaten van die gesprekken met kandidaten, collega’s en opdrachtgevers maak je dus dankbaar gebruik van je ATS. Op afstand kunnen alle betrokkenen geïnformeerd worden over de actuele match tussen jobs en kandidaten, waardoor ook minder handelingen voor de recruiter nodig zijn. Dat is wel zo efficiënt.

Door: Mysolution

Dit sollicitatieproces kan alleen soepel verlopen via een goede workflow van jouw ATS. Dat biedt inzicht en overzicht van alle stappen met bijbehorende relevante informatie. Zo beheer je het sollicitatieproces en weet je op elk moment per opdrachtgever en per vacature wat de status is. En dat is een absolute voorwaarde voor effectieve online recruitment. Jouw recruitment nog effectiever maken? Lees het hele artikel op de website van Mysolution.