9 tips hoe je een CV leest tussen de regels door

2026
Test je recruitment-kennis met de Nationale Recruitment Quiz

Na ontvangst van een CV in jouw recruitmentsysteem begint het selecteren. Een op het eerste gezicht ongeschikte kandidaat kan tussen de regels van het CV door misschien wel het glazen muiltje van jouw organisatie zijn. Door een CV na een snelle blik op de rode stapel te leggen, loop je de kans dat de concurrent een topper van een werknemer gaat aannemen. Hoe voorkom je dit? In dit artikel 9 tips hoe je een CV leest tussen de regels door.

Liefde op het eerste gezicht of nog eens doornemen?

Gemiddeld wordt slechts 6 à 10 seconden gekeken naar een CV. De belangrijkste punten waarnaar wordt gekeken zijn:

  • Naam sollicitant
  • Huidige functie en werkgever
  • Start- en einddatum van de huidige functie
  • Vorige werkervaring en werkgevers
  • Start- en einddatum van vorige functie
  • Opleidingen
  • Kernwoorden en competenties

In een kort tijdsbestek wordt dus besloten of er, op het eerste gezicht, een passende match is tussen sollicitant en vacature. Maar in deze luttele seconden kunnen een hoop zaken die niet worden beschreven maar wel worden vertelt in het CV, over het hoofd worden gezien!

9 tips om meer uit een CV te halen

Hieronder vind je 9 tips om meer uit een CV te halen.

Tip 1: Accountmanager ≠ Verkoper

Als je het CV screent of laat screenen door een programma, let er dan op dat alle synoniemen van de competenties en/of kernwoorden worden meegenomen. Zoek je een accountmanager maar weet het systeem niet dat een verkoper hetzelfde kan zijn? Zonde! Je zou zomaar eens een goede kandidaat kunnen laten schieten.
Tip 2: Zelfontwikkeling of omscholing?

Het merendeel van de mensen zullen eerst een opleiding hebben afgerond voordat ze aan het werk zijn gegaan. Volgt iemand een opleiding tijdens zijn werk? Super! Deze persoon geeft blijkbaar om zelfontwikkeling. Maar let wel op het type opleiding en de huidige functie. Komt dit niet overeen? Dan is er een grote kans dat de persoon zoekende is naar wat hij daadwerkelijk wil met zijn carrière.

Tip 3: Beter een lap dan een gat

Maar hoe verklaart men een gat in het CV of andere opvallende of ongewone inrichting van het carrièrepad? Een gat van enkele maanden hoeft helemaal niet erg te zijn. Iemand kan bijvoorbeeld de wereld verkend hebben en ontzettend veel levenservaring hebben opgedaan of langere tijd ziek zijn geweest. Echter, een periode in de WAO die als sabbatical wordt bestempeld dekt uiteraard de lading niet. Iemand die iets te verbergen heeft zal eerder vaag zijn over deze periode (jaartallen gebruiken in plaats van maanden om de periode te rekken, niet proactief vertellen wat het gat inhoudt) wat eerder triggert om het bij de sollicitant na te vragen.

Tip 4: Van A naar Beter

Heeft deze persoon veel baantjes gehad in korte tijd? Grote kans dat je hem ook binnen korte tijd weer kwijt bent of dat je iemand binnenhaalt die nog niet echt een duidelijk doel voor ogen heeft met zijn carrière. Iemand die langere tijd bij dezelfde werknemer heeft gewerkt zal waarschijnlijk loyaler zijn dan een jobhopper.

Tip 5: Interieurverzorgster, Warehouse Replenisher, Account manager

Welke terminologie wordt er voor de functie gebruikt en bestaat de beschreven functie überhaupt wel? Het komt regelmatig voor dat een functie mooier wordt beschreven dan dit in werkelijkheid is. Een Warehouse Replenisher of een Customer Care Manager klinken natuurlijk veel belangrijker dan een Magazijnmedewerker of een Medewerker Klantenservice, maar ze komen op hetzelfde neer.

Tip 6: Beheerzing van het Nederlants

Uit het CV is direct op te maken hoe goed iemand in (schriftelijk) Nederlands is. Let vooral op hoe zinnen zijn opgebouwd en hoe de structuur van het document is. Het kan ook iets zeggen over de nauwkeurigheid van een persoon. Want ook als iemand niet goed is in spelling kan een spellingscontrole en een controle van een derde persoon veel fouten voorkomen.

Tip 7: De persoonlijkheid van de schrijver

Kleine zaken in het CV kunnen de persoonlijkheid van de schrijver laten doorschemeren. Een extravert persoon zal vaker het woordje ‘ik’ en abstractere woorden gebruiken. Daarnaast kan de manier van schrijven verklappen of dat iemand een warm persoon is of juist een wat kouder persoonlijkheid heeft en of deze persoon perfectionistisch is of niet. Let hierbij vooral op de organisatie van het document en of het fouten bevat.

Tip 8: Kijk naar de hobby’s

Hobby’s vertellen veel over een persoon. Het beoefenen van een sport of instrument kan aangeven dat de persoon gedreven is. Het beoefenen van veel verschillende hobby’s kan aangeven dat een persoon veelzijdig is, het leuk vindt om dingen te leren, maar wellicht ook sneller op iets is uitgekeken. Een groepssport heeft als voordeel dat het een groepsgevoel onderstreept, bepaalde kunstvormen zoals toneelspelen en fotografie duiden op creativiteit en voor sollicitanten op een leidinggevende functie kan het bijzonder nuttig zijn als ze in hun vrije tijd al ervaring hebben als coach of trainer. Zie je veel hobby’s zoals vrijwilligerswerk, koken, tuinieren enzovoorts op het CV staan? Grote kans dat deze persoon niet egoïstisch is, maar veel aan anderen denkt!

Tip 9: Toelichting CV in de motivatiebrief

Oordeel niet te snel. Het kan zijn dat er in de motivatie nog iets wordt vermeld over een van bovenstaande zaken, zoals een carriereswitch, een gat in het CV of een snelle baanwisseling.

Dit artikel is opgesteld door Martijn van Ingen, Junior marketeer bij OTYS Recruiting Technology en Henk Donker Consulting.