Is Google Hire het recruitmentsysteem van de toekomst?

2275
Is HROffice klaar voor Google for Jobs?

Google Hire is het splinternieuwe recruitmentsysteem van Google. Niet lang na de lancering van Google for Jobs heeft het bedrijf nu ook nog een andere tool ontwikkeld voor de recruitmentmarkt. Google Hire maakt onderdeel uit van de G Suite app en is voornamelijk gericht op MKB-organisaties en moet het vervullen van vacatures effectiever maken, zowel qua tijdsinvestering als kosten. Is Google Hire het recruitmentsysteem van de toekomst?

Overzichtelijk door G Suite integratie

Hire legt een nadruk op effectieve samenwerking tussen recruiters. ‘Recruiting is een teamsport’, staat er als aanvulling op de officiële website. Er is een volledige integratie met Google’s andere apps – en daarnaast ook een automatische synchronisatie met Gmail en Google Calendar. Dat geeft het contact met kandidaten en andere recruiters een sterke impuls. Zo’n alles-in-een pakket maakt het mogelijk om moeiteloos te schakelen tussen de verschillende apps in G Suite, zonder daarbij stukjes te hoeven kopiëren en plakken. Omdat Gmail en Google Calendar überhaupt al veel worden gebruikt, is Hire een erg slimme zet: met een recruiting app is de cirkel als het ware rond.

Geen lowbudget tool; wel zuiniger en sneller

Hire is dan wel gericht op kostenbesparing, maar het is ook geen lowbudget tool: het recruitmentsysteem is in te zetten vanaf 200 dollar per maand (bij 50 medewerkers). Voor grotere bedrijven loopt deze prijs op, tot zo’n 1000 dollar per maand voor een bedrijf met 250 man. Uitgaand van een verloop van 10 procent, betekent dit dat een gemiddelde vacature via Google Hire ongeveer 500 dollar kost. Daarmee kun je dan wel sneller – en alsnog goedkoper – personeel aannemen, aldus Google. Gemiddeld kom je namelijk uit op 52 dagen en 4.000 dollar voor alle processen binnen het vervullen van een vacature. Dit is gebleken uit een onderzoek van Bersin.

Eerdere kandidaten niet uit the picture

En wat als je voor een vacature in de toekomst een eerder afgewezen kandidaat wilt benaderen? Google heeft de informatie over deze kandidaten heel toegankelijk gemaakt. In de database hoef je alleen maar gebruik te maken van één functietitel; vervolgens verschijnen kandidaten in volgorde van ervaring. Het recruitmentsysteem begrijpt meteen welke vaardigheden bij een bepaalde functie horen.

Andere opbrengsten van ‘less is more’-visie

Na meer dan een jaar te hebben gewerkt aan het versimpelen en optimaliseren van de Hire user experience, heeft Google nog meer om trots op te zijn.

Enkele voorbeelden:

  • het kunnen volgen van de candidate pipeline in Hire
  • data van de candidate pipeline met een klik in een Google Sheet kunnen zetten om het te analyseren en visualiseren
  • vacatures kunnen verspreiden naar de platforms Indeed, Glassdoor en Google (met excellente vindbaarheid!)
  • een kijkje kunnen nemen in de agenda van interviewers.

Is Google Hire de toekomst?

Google Hire is voorlopig alleen beschikbaar voor Amerikaanse gebruikers van G Suite en het is onbekend of het ook naar Nederland komt. Maar als het een succes is in Amerika, is die kans natuurlijk groot. Organisaties die nu al gebruik maken van G Suite is de stap naar Google Hire klein. Maar Gmail en Google Calendar integreren ook met andere recruitmentsystemen. Het feit dat Google optimale vindbaarheid van jouw vacatures kan regelen is een groot voordeel.

Maar wat geldt voor de selectie van ieder recruitmentsysteem, geldt ook voor Google Hire. ga niet uit van het recruitmentsysteem, maar van jouw situatie, eisen en wensen.

Video

In onderstaande video een kijkje in Google Hire door Matt Charney van RecruitingDaily.com: